JAPÁN BOZÓTSZÚNYOG

JAPÁN

BOZÓTSZÚNYOG

AEDES JAPONICUS

MORFOLÓGIA

A kifejlett (imágó) bozótszúnyogok nagyobb testű csípőszúnyogok, mint a tigrisszúnyog vagy a koreai szúnyog: hat milliméter hosszúak. Testük fekete, melyet világos és sötétbarna pikkelyek díszítenek. A másik két inváziós szúnyogtól nagyobb méretén túl a tigrisszúnyoghoz képest kevésbé kontrasztos, világosabb színe is megkülönbözteti. Tojásai fél milliméteresek, fekete szívűek, alakjuk szivarra hasonlít, lárvájuk barnás-sárga színű.

ELTERJEDÉS, SZÁRMAZÁS

Mint általában az inváziós szúnyogok a japán bozótszúnyog is a globalizációnak, turizmusnak és kereskedelemnek köszönhetően terjedt és jutott el Európába is. Európában legelőször 2000-ben Normandiából, Franciaország északnyugati részéről jelezték, ahonnan gumiabroncsok szállításával terjedt tovább. 2002-ben Belgiumban azonosították, később 2008-ban a belgiumi országos szúnyogmonitorozó program keretén belül lárvákat és kifejlet egyedeket is találtak. Ugyanebben az évben Svájcban majd Németországban is megjelent, miután a német szúnyog-monitorozásnak köszönhetően 2011-ben Dél-Németországban, majd 2012-ben már Északnyugat-Németországban is kimutatták. Nem sokkal később Hollandiában is jelezték a faj megjelenését, azóta pedig több országban is megjelent: Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Spanyolországban. Hazánkban 2012-ben jelezték előszőr a szlovén-magyar határnál a faj jelenlétét, ezután főleg Nyugat-Magyarországon terjedt el, 2017 és 2018 között a Balaton környékén nagy mennyiségben gyűjtötték. Ma az ország nagy részén megtalálható.

ÖKOLÓGIA

A japán bozótszúnyog tojásai rendkívül ellenállók, kibírják a fagyást és a kiszáradást is. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy a bárhol megjelenhessen, amint az idő jóra fordul. Viszont a 30°C feletti hőmérsékletet ők sem bírják, ilyen melegben nem képesek kifejlődni, amely akár korlátozó tényező is lehet a jövőbeni elterjedés szempontjából. Az őshonos élőhelyén Japán északi részén és Europában is tojásként telel át. A tojások ellenállóak, hosszú ideig, akár évekig életképesek, várják, hogy a megfelelő hőmérsékletű pangóvíz lepje el őket, és akkor aktiválódnak, kezdenek el fejlődni. Lárvái mind természetes, mind mesterséges vízgyülemlésekben fejlődnek, nincs szükségük csak néhány liternyi vagy annál kevesebb pangó vízre a tenyésztési hely kialakításához. Őshonos élőhelyükön faodvakban fejlődnek, de városi környezetben, gumiabroncsokban, madáritatókban, temetők sírvázaiban, esővízgyűjtő tartályokban, hordókban és öntözőkannákban, vödrökben vagy akár tejesdobozokban is tenyésznek. Amint a lárvák kikelnek a tojásból egyből táplálkozni, szűregetni kezdenek. Táplálékuk szerves törmelékből, baktériumokból, egysejtűekből áll. A természetes élőhelyén a japán bozótszúnyog egészen késő őszig aktív marad, és egy év alatt sok generációja fejlődik ki, ami valószínűleg a magyarországi populációkra is igaz. Az imágók, kifejlett egyedek nappal aktívak és agresszíven támadják az embert akár a lakáson belül is, de szívesen szívják más emlős vérét is.

BETEGSÉGEK TERJESZTÉSE

A rovarok által közvetített vírusok közül képes a Nyugat-nílusi vírust terjesztésére, amellyel Amerikában járványt is okozott. Számos laboratóriumban tesztelték, és kiderült, hogy az állat képes átadni a Japán encephalitis vírusát, a Chikungunya vírust, a Rift Valley-láz vírusát, a Sárgaláz vírusát és a Dengue vírusát is.

HOGYAN KÜLÖNÍTHETŐ EL A TÖBBI INVÁZIÓS FAJTÓL?

Teste fekete, melyet világos és sötétbarna szőrök-pikkelyek fednek. A tor háti (dorzális) oldalán öt aranysárga csík látható, a hossztengelyhez közelebb elhelyezkedő két párhuzamos csík hosszú és jól látható. A potroh mindkét oldalán fehér pikkelyek foltokat, mintázatot alkotnak. A lábai feketék, amelyen fehér gyűrűk vannak, viszont a harmadik láb utolsó lábfejízéről hiányzik a fehér gyűrű.  

A tor háti (dorzális) oldalán öt aranysárga csík látható, melyek mintázata hasonlít a koreai szúnyog mintázatára, mindössze abban tér el, hogy a hossztengelyhez közelebb elhelyezkedő két párhuzamos csík vastagabb és hosszabb (a tigrisszúnyog torán csak egy fehér –és nem sárga– vonal van). A második különbség a harmadik láb utolsó lábfejíz, amely teljesen fekete, nem látható rajta a koreai szúnyogra jellemző fehér gyűrűszerű folt.

JAPONICUS
JAPONICUS