MINTÁK KÜLDÉSE

MINTÁK KÜLDÉSE

HOGYAN TUD ÖN IS RÉSZT VENNI A FELMÉRÉSBEN?

Inváziós szúnyogot lát a környezetében vagy éppen most készül Önt megcsípni? Gondoljon ránk mielőtt agyoncsapná! Várunk minden észlelési eseményt példány(ok) vagy fotók elküldésével. Fotók készítésénél fontos, hogy látszódjon a képen a tor háti része (felülnézeti kép), valamint a lábaknak és a tornak/potrohnak az oldalsó része (oldalnézeti kép).

A legegyszerűbb, ha a képek küldéséhez a MosquitoAlert telefonos applikációt használja. Kérjük, töltse le a nemzetközi fejlesztésű alkalmazás magyar nyelvű változatát az App Store-ból vagy Google Play-ből! Az applikáció segítségével könnyen megtanulhatja az egyes fajok beazonosítását, készíthet fotókat és elküldheti azokat további tudományos feldolgozásra. Hasznos számunkra az is, ha tenyészhelyeket is jelent csapatunknak, vagy a csípések gyakoriságáról küld adatot az applikáción keresztül. Minden beküldésről kap visszaigazolást arról, hogy a szakértő véleménye alapján a beküldött szúnyog melyik fajhoz tartozik.

Amennyiben az e-mailes kommunikációt választja, kérjük küldje el fotóit csatolmányként a következő címre: szunyog@ecolres.hu. Fontos, hogy a fotók mellett szövegesen írja le a gyűjtés körülményeire vonatkozó adatokat:

  • településnév, a földrajzi hely neve vagy GPS-koordináta
  • élőhelyre vonatkozó adatok (pl. parkból, patak mellől stb.),
  • a felvétel készítésének pontos időpontja (legalább napra pontosan, de ha ismert, kérjük, az órát és percet is adja meg!)

Postán feladott példányokat is várunk a fenti információval (és lehetőleg az e-mail elérhetősége megadásával) a következő címek egyikére:

Soltész Zoltán
Ökológiai és Botanikai Intézet
ELKH Ökológiai Kutatóközpont
2163 Vácrátót, Alkotmány u 2-4.

vagy

Kurucz Kornélia
Pécsi Tudományegyetem
Virológiai Nemzeti Laboratórium
7624 Pécs, Ifjúság útja 20.

Útmutató a szakszerű csomagoláshoz

Próbáljuk meg úgy megfogni az állatot, hogy minél kevésbé sérüljön meg: lehetőleg ne csapjuk agyon, fogjuk meg inkább egy pohár segítségével! Ha megfogás után még él az egyed, be kell tenni fél órára a fagyasztóba. A már mozdulatlan állatról könnyű fotókat is készíteni. Ha a példányt szeretné elküldeni, kérjük, a szúnyogot tegye bele egy műanyag fiolába, amit előzetesen kibélelt egyrétegű papírzsebkendővel. A fiola legyen kis méretűt, hogy ne tudjon benne nagyon elmozdulni vagy összetörni a minta. Fontos, hogy úgy legyen csomagolva, hogy ne érjenek a példányok a műanyaghoz (a kupakhoz se). A helyes csomagolásban segít az alábbi fényképes útmutató: